Tietoa ja taustaa

posted in: Uncategorized | 0

Haastattelussa Riikka Ojanen

 

”Taustalla on oma intohimoni ja mielenkiintoni suklaata kohtaan. Ja onhan minulla suklaan käyttäjänäkin vuosien vankka kokemus”, Riikka Ojanen naurahtaa.

Siinäpä mitä mainioimmat lähtökohdat suklaafirman perustamiseen. Kun mukaan lisää vielä tiedon siitä, että Riikan esi-isät ovat kotoisin Belgian Valloniasta, kuuluisalta suklaanvalmistusalueelta, yhdistelmä hipoo jo kohtalonomaista täydellisyyttä.

Chocosomnia on latinaa ja tarkoittaa suklaan aiheuttamaa unettomuutta ja suklaasta unelmointia.

Suklaakonvehdit ja -levyt valmistuvat monivaiheisina taidokkaina käsitöinä, ja sopivat yhtä lailla arjen pieneksi luksukseksi kuin juhlistamaan suurempaakin tärkeää tilaisuutta tai hetkeä. Onhan pieni suklaanautinto monella tavalla näppärämpi vaihtoehto harmaan arjen piristykseksi kuin vaikkapa uuden kalliin sohvan hankkiminen.

 

Suuhygienististä suklaayrittäjäksi

 

Idea omasta suklaayrityksestä kehittyi Sodankylästä lähtöisin olevan Riikan mielessä vähitellen. Hän opiskeli ensin Turussa suuhygienistiksi ja muutti Ouluun vuonna 2007. Iloinen ja puhelias Riikka kaipasi kuitenkin sosiaalisempaa työympäristöä, joten alan vaihtaminen alkoi houkutella. Yrittäjätutkinnon hän suoritti vuonna 2010, ja työskenteli jonkin aikaa kahvilassa. Kun äitiyslomalta palatessa ei ollut odottamassa vakityötä, jonne palata, aika oli kypsä uudelle aluevaltaukselle.

Riikka lähti ideoimaan tulevan yrityksensä toimialaa omien kiinnostustensa pohjalta. Mistä hän itse tykkäsi ja nautti? Suklaa oli ensimmäinen ajatus. Alun suunnitelma sen jälleenmyynnistä ja maahantuonnista kääntyi nopeasti itse tekemiseen.

Koulutusta suklaan käsittelystä hän olisi ollut valmis hakemaan Keski-Euroopasta asti, mutta onneksi erittäin pätevä oppi-isä löytyi lähempää, Rovaniemeltä.

Parin vuoden ajan Riikan keittiössä sitten syntyi lukemattomia kokeilueriä erilaisista konvehdeista sukulaisten ja tuttujen maisteltaviksi. Tuotekehitys oli kiivaimmillaan yöllä lasten nukkuessa.

Nyt tarkkaan harkittuja makuyhdistelmiä ja ammattitaidolla valmistettuja suklaita pääsevät maistelemaan muutkin. Makuja on useita, ja ne vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä nautitaan keveästä raikkaudesta, kun taas joulun alla konvehdeissa maistuvat esimerkiksi pipari ja inkivääri. Uusien makujen kehitteleminen on Riikalle innostava haaste. Ideoita syntyy jatkuvasti, sillä periaatteessahan makuyhdistelmiin voi käyttää mitä tahansa syötävää!

Suklaa on kokonainen aistimatka

 

Riikan ja hänen perheensä lomamatkakohteetkin valikoituvat pitkälti suklaan perusteella. Matkalaukut on pakattu milloin suuntana suklaamessut Tukholmassa, milloin Belgia ja tutustuminen sen suklaaperinteeseen. Seuraavaksi suunnitelmissa olisi pyrähtää Ranskaan, valmistuvathan Chocosomnian tuotteet juuri ranskalaisesta eettisesti tuotetusta suklaasta.

Riikalle suklaa on paljon muutakin kuin makunautinto se on kokonainen aistimatka. Parhaimmillaan se on hänen mielestään silloin, kun maisteluun yhdistää suklaatietouden. Tiesitkö esimerkiksi, että suklaan makuun vaikuttaa muun muassa se, kasvaako viljelysplantaasin vieressä banaania vai mangoa, tai se, mitä kyseisellä plantaasilla on aiemmin kasvatettu? Riikan kertoessa suklaasta, sen kasvatuksesta ja valmistuksesta käy nopeasti selväksi, että hän todellakin tietää, mistä puhuu. Hän jakaa tietojaan ja kokemuksiaan mielellään myös muille rennoissa tasting-illoissa, jotka ovatkin mainio tapa tutustua aiheeseen kaikilla aisteilla yhdessä perheen, kavereiden tai vaikkapa työporukan kanssa.

Niille, jotka pelkäävät laatusuklaiden ihanuuden johtavan holtittomaan ahmimiseen, Riikalla on heittää ilahduttava tieto: laatusuklaan maku on niin täyteläinen, ettei sitä tee mieli hotkia kiloittain. Se on siis täydellinen herkku. Ja kun näin sanoo suunhoidon ammattilainen, häntä kyllä kannattaa uskoa.

 

Teksti: Samira Fahim